ZETApress

hírportál

Sopronba Kastélyosdombón át

Húsz hektárral is nőhet a komló termőterülete Kastélyosdombón azáltal, hogy az Agrárminisztérium százmillió forintot különít el az új komlóültetvények telepítésének támogatására ? jelentette be Nagy István agrárminiszter tegnap este Sopronban. A Doktor Pont június 17-ei kastélyosdombói átadásáról idekattintva olvashatunk.

A komlótermesztők hektáronként hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a termesztéshez szükséges támrendszer és öntöző infrastruktúra kiépítésére, egy készülő miniszteri rendelet szándékai szerint. Az Ökumenikus Segélyszervezet programjában, a HEINEKEN Hungária támogatásával hátrányos helyzetű családoknak biztosít bevételt a komlótermesztés, egyelőre egy kísérleti program keretében. A program újabb szakaszában a komló szárításához szükséges berendezést is telepítenek. A megtermelt magyar komlót a Soproni Sörgyárban használják fel, melyet piaci áron vásárol fel a vállalat.

Az első év eredményeit elismerve az Agrárminisztérium rendeleti úton kínál támogatást a komlóültetvények támogatására, a tárca mintegy százmillió forintot különít el erre a célra. Az intézkedés mintegy húsz hektárral növelheti a komló termőterületét Kastélyosdombón. A hátrányos helyzetű családok számára munkalehetőséget és bevételt biztosító mezőgazdasági termeléshez hektáronként hatmillió forint vissza nem térítendő támogatást is ad a tárca a térség gazdáinak, akik hosszú távon kívánnak bekapcsolódni a komlótermesztésbe. A támogatás a szükséges technológiai beruházásokhoz és a termesztési kultúra megteremtésére nyújt lehetőséget. A Magyarországon termelt komlót a HEINEKEN Hungária veszi át és a Soproni Sörgyárban használják fel ? a cég célja a magyar alapanyagok felhasználásának folyamatos növelése.

Tavaly novemberben közel háromezer tő komló elültetésével húsz év után ismét elindult Magyarországon a komlótermesztés. Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan modellt honosított meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszútávon fenntartható, ugyanakkor hozzájárul a termelésben résztvevő családok biztos megélhetéséhez. A programot kezdettől fogva támogatta az Agrárminisztérium, és látva az eddig elért eredményeket, döntöttek úgy, hogy földterülettel és anyagi támogatással is hozzájárulnak a program sikeres folytatásához.

? Nemzetstratégiai fontosságú kérdés, hogy csökkenjen a hazai élelmiszeripar importfüggősége, fennmaradjon a termesztett növényfajok sokszínűsége, és hogy az agrárium több lábon álljon. Véleményünk szerint mára megteremtődtek a piaci alapon életképes komlótermesztés feltételei, és örömmel vettük, hogy a HEINEKEN Hungária is fantáziát látott ebben. Ezért támogatjuk a MÖS kezdeményezését, és segítjük jövőre százmilliós nagyságrendű összeggel a komlótermesztőket. A pilot program fontossága nem az elérhető nyereségben, hanem a modern termelési kultúra újbóli meghonosításában ölt testet ? mondta a bejelentésen Nagy István agrárminiszter.

? A komlótermesztés munkaigényes tevékenység, ám az előállított termék piacképes, hiszen a magyar sörgyártásban szükség van a jó minőségű, hazai alapanyagokra. A HEINEKEN Hungária elkötelezett abban, hogy folyamatosan növelje a hazai mezőgazdasági termékek felhasználását a sörkészítés során. A magyar gyümölcsök után magyar komlóra is kiemelten épít a Soproni Sörgyár. Ezáltal is szeretnénk minél szervesebb része lenni a hazai agráriumnak ? mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programja a HEINEKEN Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él nehéz körülmények között. A HEINEKEN Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől. ? Ez a program jó példa, arra, hogy szektorokon átívelő összefogással, hogyan lehet hosszú távú esélyt kínálni rászoruló családok számára, hogy becsületes munkával törjenek ki a szegénységből. Az Agrárminisztérium támogatása megsokszorozza eddig erőfeszítéseink eredményét, hiszen a termelésbe bevonódó gazdák újabb családoknak tudnak munkát kínálni, s kiemelten fontos ebben a hátrányos helyzetű régióban. Köszönjük támogatóink elkötelezettségét! ? mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

S miért beszélt tegnap este Sopronban az agrárminiszter? Mert reggel 08-kor Budapestről, a HEINEKEN Hungária Dózsa György úti irodájától indult a 4. Soproni Sörrallye. Innen tartott a mezőny Kastélyosdombóra, ahol megtekintették a komlóföldet, majd Sopronban a VOLT Fesztiválon volt a befutó. A versenyt az nyerte, aki a legrövidebb úton teljesítette az útvonalat, valamint aki a legtöbb kvízkérdésre helyesen tudott válaszolni, és aki Kastélyosdombón is teljesítette a főkertész által kért feladatot. A tavalyihoz hasonlóan idén is a Világgazdaság / Gazdaság és Pénzügy / okosanapenzzel.hu csapata győzött.

Szóljon hozzá!