ZETApress

hírportál

Fővárosi díszpolgáraink

Díszpolgárok 2019-benMa délelőtt az Újvárosháza II. emeleti Dísztermében Tarlós István főpolgármester 6 díszpolgári és 2 posztumusz díszpolgári címet adott át. A kitüntetettek személye nem volt meglepetés, mert a Fővárosi Közgyűlés március 27-ei ülésén döntött személyükről.

Díszpolgári címet kapott Béres Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas színművész, Csókay András idegsebész, Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszó, Hargitay András Európa- és világbajnok úszó, Kállai Kiss Ernő klarinétművész és Korda György előadóművész. Az elismerést posztumusz kapta meg Antall József, Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke és Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Antall József kitüntetését özvegy Antall Józsefné, Mindszenty Józsefét pedig Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek vette át.

Az időpont is évek óta állandó. Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-ei kivonulása miatt minden év június 19-én, a Szabadság napján 11 órakor kezdődik az ünnepi közgyűlés a Váci utca 62-64-ben. A tavaly nyári ünnepségről idekattintva olvashatunk. Akkor is meg most is a potyakaja reményében sokan belógtak az átadást követő pezsgős fogadásra.

Szóljon hozzá!