ZETApress

hírportál

Az új IVECO DAILY

A haszongépjármű, amely Megváltoztatja vállalkozása perspektíváit. Az új DAILY egyaránt új mércéül szolgálhat a fedélzeti munkakörülmények és a vezetés élménye tekintetében, jelentős lépést téve az önvezetés és a továbbfejlesztett biztonsági megoldások felé ? tudatta Vlasits Tamás.

Az új DAILY immár új szintre emeli connectivity-kínálatát, pontosan a járművek tényleges használatára szabott, személyes szolgáltatások világát nyitva meg az ügyfelek előtt, s olyan teljes-körű szállítási megoldást kínálva, amellyel egészen újszerű módon teljesíthetik logisztikai feladataikat. Az új DAILY piaci szegmensének első tagjaként teljesíti már az Euro 6D/Temp káros-anyag- kibocsátási szabvány előírásait, magasabb teljesítményszint és fokozott üzemanyagtakarékosság mentén kínálva hosszú távú fenntarthatóságot, az ügyfelek nyereségességének szolgálatában.

Június 22-23-án szombat-vasárnap a Kamion Európa-bajnokság Hungaroringen megrendezett versenyhétvégéjét kísérő Kamionfesztiválon tartotta a Danube Truck Magyarország Kft. az új IVECO DAILY magyarországi premierjét. Az ígéretes újdonságot Zákány Zoltán, a Danube Truck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be az érdeklődőknek egy szakmai előadás keretében, valamint a kiállított demojárművek segítségével a látogatók testközelből is megismerkedhettek az új kishaszon-járművel.

A haszonjárművek iparága mindeddig példátlan ütemben jelentős változáson megy keresztül, amit olyan megatrendek vezérelnek, mint a digitalizáció, az automatizálás, a hajtásrendszerek elektromossá alakítása és a szolgáltatások kínálata. Az új DAILY e trendek aktív résztvevője, új lehetőségeket alakítva ki belőlük az ügyfelek számára. Negyven évnyi sikere során a DAILY olyan márkanévvé fejlődött, amelyet egyedisége jellemez és piaci szegmensének élén jár.

Napjainkban az új DAILY ezen örökségének erősségeire építve kínál kiemelkedő teljesítményt és hosszú távú fenntarthatóságot, amely az ügyfelek nyereségességét szolgálva kéz a kézben jár az üzemanyag-takarékossággal és az alacsony teljes birtoklási költségszinttel (Totál Cost of Ownership). Az új DAILY a connectivity terén is még magasabbra emeli a mércét, pontosan a járművek tényleges használatára és az ügyfelek tevékenységére szabott szolgáltatások teljes csomagjainak világát nyitva meg előttük. Mindemellett fejlett vezetői segédrendszerek (Advanced Driver Assistance Systems) és továbbfejlesztett biztonsági berendezések egész sorát kínálja, mégpedig a kategória legszínvonalasabb fedélzeti kényelme és vezetési élménye mentén.

Zákány Zoltán, a Danube Truck Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: Egyértelmű tervekkel rendelkezünk a jövőre nézve olyan stratégiai vízióval, amely az iparágunkat meghatározó kulcsfontosságú trendekre is kiterjed. Az IVECO egyértelmű célja, hogy továbbra is versenyben maradjon és győzzön mindazon piaci szegmensekben, ahol jelenleg képviselteti magát, azaz a haszonjárművek könnyű-kategóriájától egészen a nehéz-kategóriájú teherautókig, az autóbuszokig és a különleges járművekig. Az új DAILY víziónk tökéletes képviselője: forradalmi fejlődése mellett is hű maradt örökségéhez, napjaink legmagasabb ügyfél-elvárásainak is megfelel, connectivity-szolgáltatásaival pedig már a jövő fejlődésére is készen áll ? és Megváltoztatja vállalkozása perspektíváit.

A technológia a járművezető szolgálatában ? támogatott vezetés és fokozott biztonság

Az új DAILY fejlett vezetői segédrendszerek (Advanced Driver Assistance Systems) teljeskörű kínálatával érkezik, amelyek egyszerre teszik lehetővé, hogy a vezető ? mindinkább sokrétű figyelemmegosztás (multitasking) jellemezte ? munkájára összpontosítson, illetve növeli biztonságát. E megoldások kifejlesztésekor az IVECO olyan funkciókat állított a középpontba, amelyek kifejezetten nagyvárosi fuvarfeladataik során segítik a jármű-vezetőket.

A továbbfejlesztett vészfékrendszer (Advanced Emergency Braking System) és a PRO városi vészfék-funkció (City Brake PRO) 50 kilométer/óra alatti sebességeknél segíti megelőzni az ütközéseket, illetve nagyobb tempónál enyhítheti azokat. E technika ? ha a vezető nem avatkozik be ? az ütközésveszélyt önállóan érzékelve megfelelően lassítja a járművet, így gondoskodva biztonságáról.

Az új PRO városi vészfék-funkció (City Brake PRO) technikájával az új DAILY még egy lépéssel továbbmegy, e berendezés ugyanis lassú, öt kilométer/óra körüli tempónál segít megelőzni a baleseteket. Az új DAILY a vezető stresszterhelésének mérséklésére is igénybe veszi a fejlett technikát. A nagyvárosi alkalmazások során, ahol az ügyfelek gyakran közlekednek sűrű forgalomban, a közlekedési torlódás asszisztens (Queue Assist) lassú tempónál a követési távolságot akár egészen megállásig tartva segíti nagyban a vezetést és csökkenti az araszoló forgalom okozta stresszhatást.

Az új DAILY az első 7,2 tonna össztömegű haszonjármű, amelynek kínálatában a közlekedési torlódás asszisztens (Queue Assist) és a PRO városi vészfék-funkció (City Brake PRO) is szerepel. Mindezeken túl az adaptív sebességszabályzás (Adaptive Cruise Control) a közlekedési torlódás asszisztenssel (Queue Assist) együttműködésben egyaránt tartja a beállított sebességet, illetve a biztonságos követési távolságot, míg a sávtartást segítő proaktív asszisztensrendszer (ProActive Lane Keeping Assist) aktív kormányzási beavatkozásokkal segíti megelőzni az éppen igénybe vett forgalmi sáv nem szándékos elhagyását. Erős oldalirányú széllökések esetén az oldalszél-asszisztens (Crosswind Assist) támogatja a járművezetőt járműve stabilitásának megőrzésében, illetve az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartásában.

Az új DAILY az elektromos rögzítőfék (Electric Parking Brake) technikájával is csökkenti a vezető elfáradását, illetve növeli a termelékenységet. A rendszer a jármű leparkolásakor automatikusan aktiválódik és önműködően old, amint a vezető indulásra kész. A gyakori megállásokkal járó nagyvárosi alkalmazások ? mint például csomagkézbesítés ? során e megoldás jelentősen csökkenti a vezető karjának az ismétlődő mozdulatokból származó terhelését, s havi szinten akár öt órát is megtakarítva növelheti a vezető termelékenységét. További előnye, hogy a kézikar eltűnésével nagyobb hely marad a vezető környezetében a fülkebeli kényelmes mozgásra.

Az új LED-technikájú világítás jóval erősebb fénykévéje nagyobb hatótávot biztosít, akár 15 százalékkal javítva a látást és az akadályfelismerést, illetve gyenge fényviszonyok közepette jelentősen fokozva a biztonságot. A kormányzás városi üzemmódja (City Mode) a rásegítést megnövelve akár 70 százalékkal mérsékli a kormánykerék forgatásához szükséges erőkifejtést, jelentősen megkönnyítve a városi utcákon végzett manővereket.

Kihívást jelentő körülmények közepette az új DAILY olyan berendezésekkel is támogatja a vezetőt, mint a lejtmenet vezérlő (Hill Descent Control), amely lassú és biztonságos ereszkedést tesz lehetővé a hosszan elnyúló lejtőkön, valamint a kipörgésgátló (Traction Plus), amely laza és síkos útfelületen ? például homok, sár vagy hó ? gondoskodik hatékony vonóerő-átadási képességekről. Az új DAILY kategóriájában elsőként kínálja e két technikát hátsókerék-hajtású modelljeihez.

Connectivity ? maximális üzemidő és új szolgáltatások

Az új DAILY 2016-ban a széleskörű digitális átalakulás részeként elindult DAILY Business UP alkalmazással ismét a connectivity új területére lép. Ez az app első alkalommal kínált smart-connectivity opciót a könnyű-kategóriájú haszonjárművek számára, s az IVECO és a Microsoft közötti hosszú távú együttműködésnek köszönhetően tovább bővült az elkövetkező évek során. A közös munka célja, hogy a Microsoft Azure felhő által működtetett platform segítségével újraértelmezze a haszonjárművek világát, s a fokozott gazdaságosság, a jobban előrelátható karbantartás és az általános termelékenység szolgálatában további hozzáadott értéket nyújtó szolgáltatásokat tegyen elérhetővé.

E stratégia részeként az új DAILY immár új szolgáltatások egész palettájával új szintre lép a connectivity területén. Itt már jóval többről van szó a puszta járműnél, ez olyan teljes körű csomag, amely szorosan illeszkedik az ügyfelek egyéni tevékenységéhez és üzleti igényeihez.

Az új DAILY connectivity-választéka közvetlen kapcsolatot tesz lehetővé a jármű és az IVECO Control Room között, valós idejű adatokkal szolgálva, ami proaktív diagnosztika és preventív intézkedések segítségével, valamint a karbantartási és szervizmunkák hatékony, a szervizlátogatások optimális számát és minimálisra mérsékelt leállásokat célzó tervezésével teszi lehetővé a jármű üzemidejének maximalizálását az IVECO specialistái számára.

Mindemellett az innovatív távelérési asszisztensszolgáltatás (Remote Assistance Service) a távolból (Over The Air) is lehetővé teszi az adatállomány-cseréket, diagnosztikai ellenőrzéseket és akár a szoftver-feltöltéseket is, feleslegessé téve a márkaszerviz felkeresését. Az eredmény a jármű üzemidejében és az ügyfél üzletmenetében egyaránt jól érzékelhető.

Az új DAILY által szolgáltatott valós idejű adatok új, testre-szabott finanszírozási ajánlatok készítését is lehetővé teszik az IVECO számára, amely tervek az ügyfél üzleti tevékenységében mutatkozó ingadozásokat is tekintetbe vehetik, adott esetben a várakozásoknál kisebb mértékben kihasznált jármű törlesztőrészleteinek megfelelő alakításával. Az adatok alapján az IVECO a jármű használatára vonatkozó pontos előrejelzéseket is összeállíthat, olyan karbantartási szerződések dolgozva ki, amelyek szorosan illeszkednek az ügyfél tevékenységéhez.

Az új DAILY connectivity-szolgáltatásai között telematikai megoldások is szerepelnek, a sofőr-tulajdonosokat és a flottamenedzsereket egyaránt hatékonyan segítve az optimális gazdaságosság elérésében. A MyDaily alkalmazásból is elérhető MyDaily portáloldalon a járműtulajdonosok számítógépükről vagy akár menet közben mobileszközükről is figyelemmel kísérhetik gépkocsijukat, s elemezhetik teljesítményét, üzemanyag-fogyasztását, illetve a sofőr vezetési stílusát. A DAILY rendszeres okos-jelentéseket (Smart Report) is küld a jármű kulcsfontosságú paramétereivel, illetve javaslatokkal a vezetési stílus üzemanyagtakarékosságot szolgáló fejlesztésére. Az ügyfelek a DAILY szervizmunkáit is előre megtervezhetik, maximálisra növelve gépkocsijuk hatékonyságát.

A flottaüzemeltetők számára a Verizon Connect formájában kínálja az új DAILY az IVECO flottamenedzsment-rendszerét, amely hatékonyabb navigációval, a flotta áttekintésével, fejlett motordiagnosztikával és csaknem valós idejű futásteljesítmény-jelentésekkel segíti őket a járműpark költségeinek mérséklésében. Széleskörű funkciói révén könnyebben kezelhetik a késéseket és a kiszállítások menetrendjének változásait, illetve gyorsabban reagálhatnak ügyfeleik igényeire, fejleszthetik a karbantartástervezést és a flotta biztonságát, felügyelhetik a vezetési időket és még sok más lehetőséget vehetnek igénybe. Azon ügyfelek, akik már rendelkeznek flottamenedzsment-rendszerrel, a vele zavartalanul együttműködő Web API interfészén keresztül kaphatják meg az új DAILY összes adatát.

Az új DAILY ? csúcsteljesítmény és hosszú távú fenntarthatóság valamennyi alkalmazásban

Az új DAILY hű maradt hírnevéhez, amit széles palettájával szerzett, s piaci szegmense egyetlen modelljeként kínál kétféle, egyaránt a minden felhasználási területen a lehető legjobb teljesítmény jegyében kifejlesztett motort. A 2,3 literes FIA erőforrás light- és heavy-duty homologizációban a I 16 és 156 lóerő közötti teljesítménytartományon áll rendelkezésre. A 3,0 literes heavy-duty FIC motor 160 és 210 lóerő között három lépcsőben kínálja megnövelt teljesítményét és egy sűrített földgázzal üzemelő Natrual Power változat is szerepel választékában. Az új DAILY szintén élen jár a hosszú távú fenntarthatóság tekintetében, s piaci szegmense első modelljeként már az Euro 6D/Temp (WLTP és RDE) és az Euro VI D kipufogógáz-szabvány előírásainak is megfelel.

Akár 10 százalék üzemanyag-megtakarítás városi használatban és akár 10 százalékkal alacsonyabb karbantartási költségszint

Az új DAILY magas-fokú gazdaságosságával tűnik ki, amit olyan megoldások egész sora biztosít, mint például az automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Start-Stop System), amely már a 2,3 literes FIA motorral szerelt minden modellváltozatban az alapkivitelhez tartozik, beleértve a DAILY Hi-Matic családot is. Az új elektronikus szabályzású, változó turbinageometriájú turbófeltöltőt (Electronic Controlled Variable Geometry Turbine) nem csupán a tranziens körülmények közötti érzékenyebb reakciók, hanem fokozott gazdaságosság is jellemzi. Mindemellett kifejezetten a számára készülő, különösen alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsai (Class A Super Eco Low Rolling Tyres) és új generátora (220A/I2V) is hozzájárul a DAILY üzemanyagtakarékosságához.

E megoldások az új DAILY műszaki fejlesztéseivel közösen akár 10 százalékos üzemanyag-megtakarítást is lehetővé tesznek. Az új DAILY az új gumiabroncs- nyomásellenőrző rendszert (Tyre Pressure Monitoring System), amely valós időben méri a gumiabroncsok légnyomását, így annak optimális értéke tovább fokozhatja a gazdaságosságot és biztonságot. A DAILY kategóriájában egyedüliként kínálja szimpla- és duplakerekes modelljein is e technikát.

Az új DAILY karbantartási költségeiben is jelentős megtakarítást tesz lehetővé, ami a különböző termékfejlesztések és a hosszabb olajcsere-intervallumok eredményeképpen a városi alkalmazások során akár a 10 százalékot is elérheti. Mindezeken túl a távolsági alkalmazások jegyében készült, új és nagyobb olajteknő akár 60 ezer kilométerre is növelheti a szervizintervallumokat.

A kategória legjobb fedélzeti munkakörülményei és vezetés élménye

A tervezők a teljes kormányberendezést átdolgozták, a vezető így magasságában és tengelyirányban is állíthatja a kormánykereket, tökéletes vezetési pozíciót alakítva ki magának. A kisebb átmérőjű, bőrbevonatú multifunkciós kormánykerék kezelőelemek egész sorát hordozza és nagyobb lábteret hagyva járul hozzá a kényelemhez. Az új DAILY új elektromos szervokormánnyal (Electric Power Steering) készül, különösen precíz működéssel, pontos visszajelzésekkel a vezető kormány mozdulataira, illetve csillapítva a rezgéseket és kiegyenlítve a hajtás és a kerekek kiegyensúlyozatlanságait, valamint lágy vezetési élmény mellett a stabilitás és a biztos irányítás élményét nyújtva.

Az új műszeregység nagy-felbontású, színes TFT-kijelzője különösen felhasználóbarát és intuitív interfészként működik, a jármű minden fő beállításával és funkciójával. Az új DAILY kényelmes munkakörülményeket és a személyautók színvonalán álló vezetési élményt kínál. Az új, hangvezérlésű Hi-Connect infotainment-rendszerrel a vezető az Apple Cár Play és az Android Autó? segítségével a jármű rendszerére tükrözheti mobiltelefonja tartalmát, menet közben is teljesen biztonságosan használva a különböző alkalmazásokat. E berendezés 7 col képátlójú képernyőt, DAB rádiót, tolatókamerát, a TÓM TÓM személy- és teherautós navigációs rendszerét, valamint az IVECO valós idejű tanácsokkal is szolgáló vezetési stílus kiértékelő rendszerét (Driving Style Evaluation System) is kínálja.

Funkcionális dizájn a kényelem, a biztonság és a költségelőnyök szolgálatában

A DAILY azonnal felismerhető formavilágáról, amely immár erőteljes egyénisége szerves részévé vált. Még fontosabb azonban, hogy dizájnja minden eleme meghatározott céllal készült, a hasznos teherbírását növelő, új könnyűszerkezetes könnyűfém keréktárcsáitól egészen a biztonságot fokozó és – nem igényelve cserét a jármű teljes élettartama alatt – a költségeket csökkentő LED-világítástechnikáig. Az új hűtőrács a hatékonyabb szellőzés érdekében nagyobb lett, miközben hatékonyan védi a motort és a hűtőt, emellett meleg dombornyomásos gyártási eljárásának köszönhetően különösen kemény és tartós is.

Dizájnelemei szintén hozzájárulnak az új DAILY alacsony teljes birtoklási költségszintjéhez (TCO). Az új lökhárító három részből áll, így a városi környezetben gyakrabban előforduló kisebb baleseteket követően a teljes lökhárító helyett csupán a sérült részt szükséges cserélni. Az eredmény jóval alacsonyabb javítási költség, már csak azért is, mivel az IVECO statisztikái szerint az esetek 90 százalékát ilyen sérülések teszik ki.

Az új DAILY és a Megváltoztatja vállalkozása perspektíváit kampány

A DAILY az innováció, az erő és az ügyfél-elégedettség alapjain kiváló hírnévre tett szert negyvenesztendős sikertörténete során. A legújabb modell szintén tovább emeli a mércét, miközben a szolgáltatások új világába vezet. Olyan teljes-körű és testre-szabott megoldásokat kínál, amelyek pontosan illeszkednek a járművek valós használatához és az ügyfelek üzleti tevékenységéhez, akik immár szintén másként közelítik meg a járművásárlást ? nem csupán autót, hanem teljeskörű szolgáltatáscsomagot keresve.

Az új DAILY stresszmérséklő és biztonságnövelő technikáival, valamint a kategória legjobb fedélzeti munkakörülményeivel és vezetési élményével a járművezetők mindennapjait is megváltoztatja, új perspektívát kínálva számunkra munkájuk során. Ennek szellemében ígéri az új DAILY, hogy Megváltoztatja vállalkozása perspektíváit ? ahogyan a járművet szokatlan szempontokból bemutató reklámkampány fogalmaz.

Világszínvonalú gyártás és tervezés a legmagasabb követelmények szerint Az új DAILY az IVECO Suzzarában (Olaszország) és Valladolidban (Spanyolország) működő gyáraiban készül, amelyek kizárólag e termékcsalád tagjait állítják elő. Mindkét létesítmény a legmagasabb szinten alkalmazza a Világszínvonalú Gyártás (World Class Manufacturing; WCM) metodikáját. Valladolid gyárát 2019 április 3-án aranyéremmel (Gold Medál) tüntették ki a termelési helyszínek és folyamatok integrált menedzsmentjében elért legmagasabb gyártási színvonal elismeréseként, míg Suzzara a CNH Industrial egyik első üzemeként szerezte meg 2012-ben az ezüstérem (Silver Medál) minősítést.

A Világszínvonalú Gyártás (World Class Manufacturing; WCM) célja a hibamentes folyamatok megvalósítása, az egyaránt nulla mértékű meghibásodás, hulladékképződés és baleset szolgálatában. Olyan folyamatos fejlesztésről van szó, amelynek középpontjában a gyártásban résztvevő minden operátor részvétele áll. E megközelítést terjesztették ki a DAILY termékfejlesztési és -tervezési folyamataira is a Világszínvonalú Gyártás (World Class Manufacturing; WCM) metodikájának bevezetésével, amely az ügyféligényekből kiindulva az azoknak megfelelő legjobb termék kifejlesztését célozza.

E termelési helyszíneken a tervező- és gyártócsapatok tevékenységének középpontjában egyaránt az új DAILY állt az elmúlt három év során, több mint 900 ezer tervezési munkaórával, 800 virtuális és fizikai teszttel, 200 prototípussal és bő 3,5 millió kilométer tartóssági és megbízhatósági teszttel. A projekt célja a minőségi termék és a magasfokú folyamathatékonyság felé tett újabb lépés volt, míg a projekt kulcsfontosságú szempontjaiként a termék- és a folyamatkomplexitás mérséklését határozták meg, a DAILY széleskörű termékkínálatának és alapvető előnyeinek, illetve képességeinek további bővítése mentén.

A Danube Truck Magyarország Kft.

A Danube Truck Magyarország Kft. az IVECO haszongépjárműveinek magyarországi vezér-képviseleteként 2014 nyara óta felel a márka hazai jelenlétének biztosításáért. A közismert teherautók mellett az IVECO BÚS autóbuszokat és az ASTRA bányászati specifikációjú nehézteherautókat és dömpereket is forgalmazza. Az elmúlt időszakban a vállalat szolgáltatásainak minőségével és partnerközpontú filozófiájával sikerrel bővítette ügyfélkörét és növelte részesedését. A Danube Truck Magyarország Kft. elkötelezett híve a fenntartható közlekedési megoldásoknak ezen belül is a föld- és biogáz alapú technológiáknak. A vállalat sikereit az IVECO kiváló termékportfóliója is támogatja, melynek típusai az elmúlt időszakban a nemzetközi szaksajtó legjelentősebb díjait is kiérdemelték: Truck of the Year 2013: STRALIS; Van of the Year 2015: DAILY; Truck of the Year 2016: EUROCARGO; Coach of the Year 2016: Magellys; Minibus of the Year 201 7: DAILY Tourys; Van of the Year 2018: DAILY Blue Power; Sustainable Truck of the Year 2019: STRALIS NP.

Szóljon hozzá!