ZETApress

hírportál

Cselekvő közösségek

Cselekvő közösségek434 település 756 képviselő-testületi tagja, továbbá 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be a Cselekvő közösségek projekt programjaiba. Győr adott otthont ma a projekt keretében 2017 és 2019 között rendezett megyei szakmai napok országos rendezvénysorozatokat záró eseményének.

Az elmúlt években 18 megyében 434 település képviselő-testületi tagjai és hivatali dolgozói, valamint összesen 18 helyszínen 305 településről 401 közösség 678 résztvevője kapcsolódott be az országos eseménysorozatokba. A Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt a kulturális ágazat országos fejlesztőprojektje a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumában valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében, hárommilliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatással.

Dr. habil. Arapovics Mária, a projekt szakmai vezetője a mai sajtótájékoztatón a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ részéről bemutatta az egész országra kiterjedő projektet, a 18 állomásos megyei szakmai műhelynapok rendezvénysorozatot, valamint ismertette a köz-tisztviselőknek indított, a kulturális közösségfejlesztés gyakorlatát fókuszba állító akkreditált továbbképzés eredményeit.

Encsyné dr. Nánási Ágnes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési és Területrendezési Iroda vezetője ismertette a megyei TOP-projekteket, beszédében a szakmai találkozó és a megyei fejlesztések összefüggéseire világított rá.

Giczi András, a projekt szakmai vezetője az Országos Széchényi Könyvtár részéről a sajtótájékoztatón bemutatta a 18 megyében megszervezett aktív közösségek találkozói rendezvénysorozatot, és összegezte a tapasztalatokat.

A projekt keretében a települési képviselő-testületek tagjai és hivatali munkatársai számára 2017 júliusában kezdődtek a Helyi identitás és kohézió erősítése (TOP-5.3.1-16, TOP-6.9.2-16) és a Cselekvő közösségek ? aktív közösségi szerepvállalás konstrukciókat bemutató, és azok összefüggéseit áttekintő Miért szeretek itt élni című műhelynapok. Az elméleti háttér ismertetése mellett a közösségfejlesztési folyamatot, és a közösségi tervezés lépéseit is áttekintették a tematika során. A népszerű programokon összesen 434 településről 756-an vettek részt.

2019 januárjában indult el a megyékben működő aktív közösségek megismerkedését, tapasztalatcseréjét szolgáló szakmai műhelymunka-sorozat. A megyékben tevékenykedő közösségek sokszínűsége már önmagában is nagy érték, hiszen e változatos közösségek magukban hordozzák az egyének számára nélkülözhetetlen társas kapcsolatokat, egzisztenciális lehetőségeket, helyi értékek és normák megbecsülését, valamint egymás segítését.

Az eredményeket összegző sajtótájékoztatót követő mai szakmai napon ? csakúgy, mint a többi 17 megyében ? a településük értékeinek megőrzéséért, a fiatalok jövőjéért, az idősebbek megbecsüléséért munkálkodó közösségek képviselői találkoztak azért, hogy részletesen is bemutassák tevékenységüket. A rendezvény egyik legfontosabb célja az volt, hogy fórumot teremtsen annak érdekében, hogy a szomszédságok, a települések közösségei megismerjék egymást a lokális kapcsolatok hálózattá szélesítéséhez.

Szóljon hozzá!