ZETApress

hírportál

Autónk lesz az új személyink

Több ismertetőjegye alapján azonosítja az autónkat, ezzel feleslegessé teszi bármilyen mobileszköz használatát és felgyorsítja a parkolás folyamatát egy új magyar alkalmazás ? tudatta Pribék Márton.

Az applikáció célja nem kizárólag a legmodernebb parkolási rendszer támogatása, hanem minden, autóval igénybe vehető szolgáltatás automatizálása és készpénzmentessé tétele.

Minden harmadik magyarra jut egy személyautó

270 ezer személygépkocsit helyeztek forgalomba tavaly, így a hazai utakon közlekedő autók száma a KSH adatai alapján átlépte a 3,6 millió. A járművek közel harmada a fővárosban és vonzáskörzetében koncentrálódik, ami hatalmas terhet ró a közutakra és a parkolókra. A sokszor szabálytalanul parkoló vagy épp parkolóhelyet kereső autósok miatt állandósultak a torlódások Budapest és több megyeszékhely forgalmasabb útjain. ? A zárt parkolók jobb kihasználtsága tehermentesítheti a forgalmas területeket. A felhasználók tájékoztatásával és a parkolás kényelmesebbé tételével szeretnénk megmutatni, hogyan lehet biztonságosan és stresszmentesen parkolni ? mondta el a Proptech Konferencián tartott előadásán Dubitz András, a Sparking alapítója.

Most érett össze minden

Annak, akinek mindennapi probléma a parkolás kérdése, több, mint valószínű, hogy ismerősen cseng a Star Park márkanév. Az itthon közel két tucat saját egységet üzemeltető vállalkozás vezetői több, mint 26 éves pályafutásuk során megfigyelték, hogyan tart egy irányba a technológiai fejlődés és a a hazai autózási szokások változása. Az egyre kevesebb helyért és azok minél hatékonyabb kihasználásáért folyó verseny új megoldásokat hív életre. Ilyen megoldás a Star Park és a Rollet együttműködéséből létrejövő Sparking applikáció, ami nem csak megmutatja az országszerte 600 helyszínen elérhető szabad parkolóhelyeket, de automatizált rendszerén keresztül érintés-mentesen, mobilkészülék nélkül lehet vele parkolni.

Hol fizethetünk majd az autónkkal?

A Sparking alkalmazás és a parkolókba telepített kamerarendszer a Rollet fejlesztéseinek köszönhetően érkezéskor és távozáskor 30 pont alapján azonosítja az autót. A felhasználó egyszeri regisztráció után csak annyit érzékel parkoláskor, hogy a sorompók automatikusan ki- és beengedik, nem kell a fizetés miatt megállnia sehol. Igény esetén pedig az applikáció a számára kijelölt helyre kíséri vagy eligazítja, ha egy irodaház vagy bevásárlóközpont parkolójába érkezik. ? Folyamatosan keressük az újabb felhasználási módokat, egyeztetünk autós gyors-éttermekkel, autómosókkal, bevásárlóközpontokkal és irodaházakkal ? osztotta meg az applikációban rejlő lehetőségeket Dubitz András. A rendszer a meglévő infrastruktúrára települ rá és az eddigi tapasztalatok alapján akár többszörösére is növelheti a parkoló kihasználtságát.

Szóljon hozzá!